м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 50

Понеділок - П'ятниця
10:00 - 18:00

Прокласти маршрут
toggle menu

Посвідка на постійне проживання

Одна із основних причин довгострокового перебування іноземців на території України наявність посвідки на постійне проживання (різновиди скорочення ВНЖ або ППП). Однак, через жорстке міграційне законодавство отримати цей документ для іноземних громадян досить складно, навіть за наявності всіх підстав.

Відповідно імміграційного законодавства, а саме до Законів України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про імміграцію» іноземним громадянам надається право відповідно до встановленого порядку іммігрувати в Україну на постійне проживання. Документом, що підтверджує право на постійне проживання в Україні, а також посвідчує особу іноземця є посвідка на постійне проживання.

 Порядок отримання посвідки на постійне проживання в Україні

Отримання цього документа є досить об’ємним та тривалим процесом, це зумовлено, в першу чергу, специфікою українського законодавства. Якщо проаналізувати законодавство України, то отримання посвідки на постійне проживання розуміє під собою проходження двох етапів:

Перший етап – це отримання дозволу на імміграцію. Ця процедура характеризується довготривалістю через численні перевірки особи іноземця та поданих документів різними органами державної влади (Інтерпол, СБУ, Національна поліція, ДПС, ДМС )

Другий етап – це отримання на підставі дозволу – самої посвідки.

Кожен з названих етапів є самостійною та відокремленою процедурою, пов’язані вони між собою тим, що документ отриманий в першому етапі є основним і без нього неможливе виготовлення посвідки на постійне проживання. Також, спільним є категорії осіб що можуть отримати дозвіл на імміграцію та в майбутньому постійну посвідку.

Оформлення дозволу на імміграцію

Дозвіл на імміграцію – це документ ДМС що видається в межах або поза межами квот та надає право іноземцю іммігрувати в Україну на постійне проживання.

В законодавстві чітко прописані категорії осіб що можуть претендувати на імміграцію в Україну. В залежності від підстави їх об’єднають у дві групи:

Перша група – особи за імміграційною квотою (встановлюється на кожну область України та на один рік).

До таких осіб належать:

  1. Культурні діячі та науковці;
  2. Кваліфіковані працівники відсутність яких відчутна для економіки України;
  3. Іноземці які інвестували в Україні не менш 100 000 USD;
  4. Особи, які є чоловіком (дружиною), братом (сестрою), дідусем чи бабусею громадян України;
  5. Особи, які в минулому перебували в громадянстві України;
  6. Військовослужбовці ЗС України що прослужили більше трьох років.

Друга категорія – особи, які можуть стати легальними іммігрантами за межами квоти на імміграцію.

До таких осіб належать:

  1. Перебування в офіційному шлюбі з громадянином України понад 2 роки;
  2. Територіальне походження;
  3. Діти чи батьки або особи які є опікунами, піклувальниками громадян України;
  4. Особи які становлять державний інтерес для України;
  5. Зарубіжні українці.

 

Для імміграційного дозволу, потрібно належно заповнити заяву та подати з пакетом документів в органи міграційної служби (у разі перебування в Україні). У випадку якщо особа знаходить в іноземній державі, однак володіє підставами і бажанням постійно проживати в Україні, то вона може звернутися в консульство України закордоном .

До необхідного переліку належать  наступні документи:

  • переклад паспорта іноземця на державну мову;
  • 3 фотографії 3.5х4.5 см.;
  • документ що підтверджує місце проживання в Україні та закордоном;
  • довідка з медичного закладу про відсутність інфекційних хвороб;
  • довідка про відсутність судимості;
  • квитанція про оплату мита.

Вказані вище документи слід подавати для всіх іммігрантів, незалежно від категорії. Додатково слід подати окремі документи залежно від категорії за якою іноземець планує оформити дозвіл на постійне проживання.

Після отримання дозволу на імміграцію іноземець зобов’язаний протягом одного року звернутися до:

  • до українського консульства із заявою та пакетом документів для оформлення довгострокової візи D – якщо така особа постійно проживає закордоном. Далі потрібно звернутися протягом 5 робочих днів до територіального підрозділу ДМС для видачі посвідки;
  • безпосередньо в ДМС для отримання посвідки, якщо особа законно перебуває в Україні.

Оформлення постійної посвідки на проживання в Україні

Після того як іноземець отримав дозвіл на імміграцію йому потрібно підготувати документи для видачі постійної посвідки.

Які потрібно документи?

  1. Належно заповнена заява;
  2. Закордонний паспорт іммігранта та його нотаріально завірений переклад;
  3. Копія рішення про надання імміграційного дозволу;
  4. Чотири матових фотографії розміром 3,5х4,5 см.
  5. Документ що підтверджує сплату державного мита;
  6. За наявності ідентифікаційний номер фізичної особи.

Перевірка поданих документів здійснюється протягом семи днів після чого приймається остаточне рішення.

Як Ви можете зрозуміти, насправді процедура отримання ППП є набагато більш складним та заплутаним процесом, ніж це виглядає теоретично. Цей процес вимагає багато часу й спеціальних знань в галузі міграційного права. В іншому випадку, заявник ризикує затягнути строки розгляду документів, отримати відмову, або опинитись в ситуації, коли у нього спливе строк легального перебування на території України.

Фахівці Юридичної компанії «K i r d a&P a r t n e r s» надають комплекс послуг, щодо отриманням Посвідки на постійне проживання в Україні, який включає в себе:

  • надання попередніх консультацій стосовно можливості отримання ППП;
  • підготовка необхідного та повного пакету документів;
  • подача до Державної міграційної служби України всього пакету документів;
  • супроводження всього процесу отримання ППП до моменту фактичного отримання посвідки.

З приводу детальної інформації щодо строків та вартості послуг звертайтесь до наших міграційних фахівців.

Более детальную информацию вы можете узнать во время консультации – личной, по телефону, посредством переписки по электронной почте, Skype, Viber.

Переваги отримання посвідки на постійне проживання

фотка
  1. іноземець просто та без яких-небудь перешкод може прибувати на територію України без наявності візи.
  2. терміни перебування на території України не обмежуються жодними термінами (зазвичай це – 90 днів з 180 що відлічується з моменту в’їзду);
  3. відсутність потреби оформляти дозвіл на роботу при офіційному працевлаштуванні в Україні;
  4. відсутність обмежень стосовно суміщення посад, що вказані в дозволі на застосування праці;
  5. постійне проживання на території України позбавляє небажаних витрат на підготовку документів для візи і продовження тимчасової посвідки;
  6. дійсність документа на постійне проживання не обмежена ніякими строками, окрім лише обов’язку заміни посвідки по досягненню 25-и або 45-и  років.
Крайнє дотримання законності може виявитися крайнім беззаконням.

Замовити послугу
Введите ваше имя и телефон.
Мы в ближайшее время свяжемся с вами.
* Ваші данні не будуть передані 3-м особам
Контакти
м. Львів, вул. Ген. Чупринки, 50
office@kirdapartners.com.ua